maandag 29 juli 2013

Bebeginizin ilk ergenligi ..

Bir baska ilgi alanimda: cocuk ve gelisimi..


5 yildir 4-12 yas grubu ile bir ETUT merkezinde calisiyorum. Yani bu okuldan sonra ki cocugunuza sunabilecegimiz bakim. Turkiyede buna anaokulu yada ETUT merkezi ismi verilmis.

Bugun sizinle bana en cok sorulan sorulardan birini paylasacagim. Yurumeye baslayan cocugunuzun ergenlik donemi.. nasil yani demeyin. Oluyor. Ama bazen anne-baba farkinda olmuyor bunun.


Size altin tepside tavsiyeler: bebek ve ergenlik

Cocugunuz 2 ve 3,5 yasi arasinda ise biz buna bebeginizin ilk ergenligi diyoruz. Benim melegim nerde? Bebegimin yerine kucuk bir canavar geldi diyorsaniz devamini okuyun. Size bir sir verecegim :) Size bu durumda nasil entegre olmaniz gerektigini anlatacagim.

Nasil uzlasma yapabilirim?

Bebeginizin ofke nobetleri bazen sizi caresiz yapabilir. Hele ki toplum icinde yapiyorsa bunu, sizi zor duruma sokar bu. Evdeyseniz biraz daha sakin ama yine o hircinligi devam ediyor olabilir. Peki bunu icin nasil bir uzlasma yapabilirsiniz? Yoksaymak ile? Surekli olarak ayni kurallara devam etmek ile? Havluyu ringa atarak? Yada buhar izni vererek mi? Bu durumu farkli yontemlerle cozebilmeniz icin size bir kac cozum sunacagim.

Yok saymak

Cocugunuzun her yaptigi yaramazliga reaksiyon vermeyin. Bazen bir kriz aninda sadece yalniz kalmak isteyecektir. Boylelikle bir 'dram' yasamadiginizi fark edecektir. Ve boyleyikle sizin ilginizi cekmek icin baska yontemler arayacaktir.

Dikkatini dagitmak

Cocugunuzun hos olmayan haraketlerini dikkatini dagitarak engelleyebilir yada durdurabilirsiniz. Bu bir oyuncakla olabilir. yada televizyonda ki bir olaya isaret edebilirsiniz. Kucuk cocuklarda bu genelde ise yarayabilir.

Deneyim

Birakin cocugunuz kendi deneyimleri ile haraket etsin. Sonucta cocugunuz oz guvenini gelistirmekle mesgul. Kis sezonunda cocugunuz disari cikarken eldivenleri takmak istemiyor mu? Birakin takmasin, havanin ne kadar soguk oldugunu kendi ogrensin. Boylelikle kendi kararlarinin sonucu ve bedelinin neler olabilecegini fark edecektir zamanla. Ve bu durum sizin cocugunuzla o an tartismamaniza yardimci olur.

Duzeltmek

Size yukardakileri anlatirken uygulamak istediginizde cocugunuzun dogru olmayan haraketlerini duzeltmeyin demiyorum. Sinirli bir aninda yalniz birakabilirsiniz cocugunuzu fakat, neyin dogru neyin yanlis oldugunu cocugunuz bilmeli. Dogru bir haraket yaptiginda tesvik edici davranin ve odullendirin. Ve dogru olmayan haraketlerinin sebebinin konusun. Boyleyikle kendiside durumun farkinda olacaktir.

Time out

Time out gercekten ise yariyor. Time out cocugunuza vereceginiz 'ceza'dir (bu kelimeyi kullanmak istemesemde). Ben 'mola' demeyi tercih ediyorum. Bu yontem cocugunuza verebileceginiz son raddeye gelmis bir tartismanin sonucudur. Cocugunuz her hangi bir sebep yuzunden sizin bir kac ikazinizdan sonra hala dinlemiyorsa onu bulundugunuz odadan ayirin ve kendine mola verebilecegi sabit bir yer belirleyin. Odanin en kosesi dogru bir yer olabilir. Bu surec icersinde biraktiginiz ise yeniden devam edin. Boylelikle cocugunuzun dogru olmayan haraketlerinin sizde bir etki yapmadigini gorecektir.

Hayir demesini engelleyin

Cocugunuza hayir yaniti vermesi icin sorular sormayin. Bu yaslarda hayir kelimesini siklikla kullanmak isteyecektir. Ve bir kere bu sansi verirseniz devami gelir. Ornek: bu ceketi mi giymek istersin? Bunu mu? Bu kitabi mi okumak istersin, su kitabi mi? Bunu mu yemek istersin, onu mu? Boyleyikle onu dinlediginizi fark edecektir bu oz guveni icinde bir stimuledir.





 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten